top of page

EMDR Online Therapie

EMDR therapie kan nu ook online! Een sessie in uw eigen huiskamer of waar u zich veilig voelt. U hoeft niet naar huis te reizen na een zware sessie. EMDR online is een relatief kort durende therapie. Vooral wanneer er sprake is van één enkele traumatische gebeurtenis, kunt u na enkele EMDR sessies al verbeteringen ervaren en bent u in staat om door te gaan met uw dagelijkse activiteiten zoals werken en studeren. Als online psycholoog, psychotherapeut en EMDR practitioner heb ik veel ervaring in het behandelen van allerlei soorten trauma's middels online EMDR. Het werkt, net als in de behandelkamer via oogbewegingen en zo nodig in combinatie met tikjes. Tijdens de EMDR sessie is de therapeut aanwezig en zorgt ervoor dat alles goed verloopt. EMDR is een erg krachtige behandelmethode voor allerlei soorten trauma’s.

 

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing en is een effectief bewezen behandelmethode bij het verwerken van traumatische ervaringen en verminderen van posttraumatische stress (PTSS) symptomen. PTSS symptomen zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept.

 

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal u vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. U wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

De sets zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt en de ptss symptomen verdwijnen.

Een verklaring voor de werkzaamheid van EMDR is dat het terugdenken aan een nare herinnering in combinatie met het maken van oogbewegingen of een andere afleidende stimulus ervoor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Omdat een traumatische herinnering wanneer deze in gedachten wordt genomen zowel levendig als intens is, kost dit betrekkelijk veel geheugencapaciteit. Maar het zo snel mogelijk volgen de afleidende stimulus, zoals dat bij EMDR therapie gebeurt, kost ook geheugencapaciteit. Door deze concurrentie van werkgeheugentaken is er weinig plaats voor de levendigheid en de naarheid van de herinnering. Dit biedt u de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven.

Er is steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een belangrijke rol spelen bij andere klachten zoals chronische pijn, angststoornissen, depressie, eetstoornissen en een negatief zelfbeeld. Om deze reden wordt EMDR, bij deze problemen en stoornissen steeds vaker toegepast, meestal als onderdeel van een breder behandelplan.

Een online EMDR behandeling is geschikt voor iedereen. Zowel kinderen als volwassenen hebben veel baat bij deze behandelvorm. Zelfs binnen de partnerrelatie therapie is EMDR erg effectief. Bovendien werkt de intensieve therapie snel en heeft het een blijvend resultaat.

Nostra Forza biedt EMDR therapie aan voor PTSS symptomen en als onderdeel van een breder behandelplan bij andere klachten. Middels een speciaal hiervoor ontwikkeld programma kan EMDR therapie nu online net zo effectief worden aangeboden als "in-person" therapie. EMDR therapie online wordt tevens erkend door de Vereniging EMDR Nederland.

 

Ervaring met EMDR Online: 

"Mijn ervaring met online EMDR-therapie kon niet beter zijn geweest. Ik had een heel jaar paniekaanvallen en slapeloosheid gehad voordat ik met de therapie begon. Iedereen die paniekaanvallen of slapeloosheid ondergaat, weet hoe slopend deze symptomen zijn. Voor mij zou de angst om meer paniekaanvallen te krijgen me waarschijnlijk een geven. Ik besloot om EMDR met behulp van online therapie als laatste bron te starten, ik was niet de meest zelfverzekerde persoon, ik had mijn twijfels over het online zijn. Maar een paar weken na de behandeling werd mijn slaap beter en consistenter en tegen de tijd dat ik halverwege de behandeling was, besefte ik dat mijn paniekaanvallen verdwenen waren. Het was geweldig, ik kan nog steeds niet geloven dat het zo goed werkte. Bedankt Nostra Forza!"

Onder ERVARINGEN kunt u meer lezen over ervaringen van cliënten die u voor gingen met EMDR middels online therapie.

Terug naar home NL online psycholoog.

Hoe werkt EMDR Online Therapie?

De te verwachten effecten met EMDR Online Therapie

Wanneer is Online EMDR Therapie nog meer effectief?

online emdr therapie: trotseer de rotsen en woeste golven in jezelf
bottom of page