top of page
  • Claire Timmermans

Negatief zelfbeeld? Probeer EMDR online!

Updated: Jan 29

Heb je last van onzekerheid, twijfel je over jezelf? Heb je emotionele littekens opgelopen door nare ervaringen uit het verleden? Misschien ben je wel gepest? Gepest worden of het meemaken van andere nare ervaringen die je beeld over jezelf en anderen beschadigen, kan grote gevolgen hebben. Je verliest vertrouwen in jezelf en/of anderen. Je raakt je gevoel van veiligheid kwijt. Je hebt mogelijk de neiging je terug te trekken, en je herkent dat je sociaal angstig bent. Voortdurend bezig zijn met wat anderen wel niet over je kunnen en zullen denken. Dat wil je natuurlijk niet. Maar hoe kom je er vanaf?


Misschien ben je eerder in therapie geweest. Misschien weet je inmiddels ook wel en/of heb je geleerd dat bepaalde gedachten die je hebt over jezelf en anderen niet kloppen. Maar je gevoel is zo sterk, en die spreekt anders. Herken je dat? Je weet het wel, maar het voelt niet zo.

Goed bedoelde boodschappen van anderen, therapieën die inspelen op het veranderen van gedachten, kunnen dan tekort schieten.


Wat jij hebt meegemaakt kan je zien als een traumatische ervaring. En vaak is er niet 1, maar zijn er meerdere traumatische ervaringen. Online EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) kan dan uitkomst bieden. EMDR online is een effectief bewezen behandelmethode bij het verwerken van traumatische ervaringen en verminderen van posttraumatische stress (PTSS) symptomen. PTSS symptomen zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept.


Er is steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een belangrijke rol spelen bij andere klachten zoals angststoornissen, depressie, eetstoornissen en een negatief zelfbeeld. Om deze reden wordt EMDR online, bij deze problemen en stoornissen steeds vaker toegepast.


Hoe werkt EMDR online?

Tijdens de online EMDR sessie is de therapeut aanwezig en zorgt ervoor dat alles goed verloopt. De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen.

Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal je vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties.

Door de EMDR behandeling krijgen de nare gedachten een andere betekenis. Langzamerhand worden de herinneringen dragelijker en minder emotioneel beladen.


Blijf dus niet langer rondlopen met deze klachten en probeer een online emdr behandeling. Een sessie in je eigen huiskamer of waar je je veilig voelt. Je hoeft niet naar huis te reizen na een zware sessie. EMDR online is een relatief kort durende therapie.


Ik ben online psycholoog, psychotherapeut en EMDR practitioner en ik heb veel ervaring in het behandelen van allerlei soorten trauma's middels online EMDR.

Ben je geïnteresseerd? Op onze website www.nostraforza.com kan je meer informatie vinden over online therapie en emdr online therapie.


emdr online: voel je je eenzaam, alleen, slecht over jezelf. Probeer online therapie

6 views

Comments


bottom of page