top of page
  • Claire Timmermans

Doorbreek oude patronen met online schematherapie

Updated: Jan 29

Je voelt je snel aangevallen, je gaat discussies uit de weg of je gaat er juist vol tegenin. Je kan je eigen grenzen niet aangeven, je bent meer met anderen bezig dan met jezelf en dat breekt je op. Je stelt hele hoge eisen aan jezelf, en mogelijk ook aan anderen en raakt steeds teleurgesteld.

Zit er iets tussen wat je herkend? Dat is helemaal niet vreemd. Dit zijn namelijk oude patronen: allemaal manieren waarop we kunnen reageren in bepaalde situaties.


Wat zijn oude patronen

Een patroon is een reactie van jou op een bepaalde situatie die altijd hetzelfde is. Deze patronen ontstaan al heel vroeg in je jeugd. En of je het nou wil of niet, iedereen heeft ze. Als kind heb je namelijk geleerd om op een bepaalde manier te handelen om jezelf te beschermen. Hier zijn grofweg drie strategieën voor: vluchten, vechten of bevriezen. Als kind ga je vaak precies doen wat je ouders doen of je kiest voor een strategie op basis van wat je ervaart bij je ouders.

Als kind hebben deze strategieën je geholpen maar nu je volwassen bent kunnen ze je behoorlijk tegenwerken. Je merkt dat je niet kan handelen of reageren op de manier die je eigenlijk zou willen.


Wanneer de nadelen zwaarder gaan wegen

De voordelen en de gewenning van onze patronen maken vaak dat deze gewoonten in stand blijven. Ze hebben je immers ook ver gebracht. Echter wanneer je in een relatie terecht komt (partner, vriend/vriendin, collega) of kinderen krijgt, kan je last krijgen van deze patronen. Bijvoorbeeld omdat je opeens rekening moeten houden met een ander. Dan gaan de oude patronen van twee mensen botsen met elkaar en krijgt één van beide (of allebei) hier last van.


Ben jij bijvoorbeeld iemand die gewend is zich aan te passen aan de behoeften van anderen, om ruzie, afwijzing of verlating te voorkomen? Dan kan het zijn dat je een partner treft die vanuit oude patronen zichzelf makkelijk op de eerste plek zet. Jij geeft en je partner neemt. Vroeg of laat gaat dit mis want de relatie is niet gelijkwaardig. Je voelt mogelijk wel dat je het anders wilt, je denkt en praat erover, misschien heb al veel geprobeerd. Maar elke keer merk je toch weer, dat wanneer je het moeilijk hebt, je steeds weer hetzelfde doet, zoals altijd.


Hoe oude patronen oplossen

De eerste stap van het oplossen is natuurlijk het inzicht dat je vast zit in een bepaald patroon. En dan heb je al een flinke stap gemaakt want veel mensen durven niet voldoende kritisch naar zichzelf te kijken om überhaupt te zien waar ze in vast zitten. Besef je ook goed dat je patroon iets is wat je doet en niet iets is wat je bent.


De volgende stap is beseffen dat je actie moet ondernemen. En dat kan heel ongemakkelijk voelen en beangstigend zijn, het kan allerlei ongewenste emoties triggeren. Omdat je het tegenovergestelde gaat doen wat altijd gewend bent om te doen. Je gaat echter ook leren handelen naar jouw behoeften, leren herkennen en doen wat jij belangrijk vindt en wat jouw gelukkig maakt.


Online Schematherapie

Wil je je oude patronen doorbreken maar is het je tot op heden nog niet gelukt? Ik kan als online psycholoog jou helpen bij het doorbreken van je oude patronen. Zo is online schematherapie een vorm van cognitieve therapie die je kan helpen om langer bestaande patronen van reageren te veranderen, waaronder de manier waarop je omgaat met emoties, met jezelf en met andere mensen.


Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over online schematherapie? Neem dan nu de stap en neem contact met mij op via het contactformulier. Bezoek de website: www.nostraforza.com 


Ik help je graag om je oude patronen te doorbreken, te zijn wie jij wil zijn en te doen wat jij echt wil doen.


online schematherapie: werken aan verbinding met anderen en jezelf

8 views

Comments


bottom of page