top of page

Online Schematherapie

Online schematherapie is een vorm van cognitieve therapie die mensen kan helpen om langer bestaande patronen van reageren te veranderen, waaronder de manieren waarop ze omgaan met emoties, met zichzelf en met andere mensen.

Voelt u zich direct afgewezen en verdrietig als een vriend of vriendin een afspraak afzegt? Zorgt een klein puntje van kritiek op uw werk er al voor dat u zich mislukt, onzeker of boos voelt? Of durft u nooit een intieme relatie aan te gaan omdat u bang bent verlaten of gekwetst te worden?

Het zijn voorbeelden van hardnekkige gedragspatronen en vervelende gevoelens die uw leven keer op keer flink in de war schoppen. U weet wel dat uw baas tevreden over u is, maar toch wordt u keer op keer overmand door nare emoties zoals onzekerheid wanneer uw baas een kleine aanpassing in uw werk wenst.

 

Schematherapie gaat uit van het idee dat mensen in hun jeugd ideeën ontwikkelen. Over wie ze zijn, hoe de wereld in elkaar zit, hoe andere mensen zijn, en hoe ze zich het beste kunnen gedragen om narigheid te voorkomen en te zorgen dat goede dingen gebeuren. Deze ideeën, waar we ons vaak niet zo bewust van zijn, noemen we schema’s. Schema's beïnvloeden hoe we denken en voelen en hoe we ons gedragen. Meestal passen deze schema's goed bij hoe onze wereld eruit zag, toen we kind waren. De schema’s die bijvoorbeeld worden gehanteerd zijn een emotioneel tekort of verlatingsangst. Een kind kan zich angstig hebben gevoeld, alleen, of verlatingsangst hebben. En ouders kunnen dan niet bij dat verdriet hebben stilgestaan. Boosheid, bang zijn, zich gekwetst voelen, of gepasseerd door ouders, het zijn problemen die met online schematherapie kunnen worden aangepakt.

Het is ook mogelijk dat ouders het kind onvoldoende grenzen hebben geleerd en dat het hierdoor problemen ervaart in contact met anderen. Deze problemen komen met name tot uiting in een liefdesrelatie.

Er zijn drie manieren waarop problemen terug kunnen komen: men is angstig en bang om verlaten te worden, iemand is afstandelijk en vindt het moeilijk om intiem te zijn of er is een patroon van aantrekken en afstoten.

In online schematherapie wordt gekeken naar wat u als kind heeft meegemaakt en hoe u in de vervulling van uw basisbehoeften gefrustreerd of gekwetst bent. Deze vorm van psychotherapie helpt u dus om de oorsprong van gedragspatronen (schema's) te begrijpen en daarna te veranderen. Samen met uw therapeut gaat u kijken hoe uw jeugdervaringen doorwerken in uw dagelijkse leven nu. U leert voelen wat uw behoefte is en u leert daarbij ook om op een gezondere manier voor deze behoefte op te komen. Hierdoor verandert uw gedrag, maar ook uw gedachten en gevoelens. U gaat zich stap voor stap beter voelen, beter voor uzelf zorgen en beter voor uzelf opkomen.

Online schematherapie is onder meer effectief als u last heeft van verlatingsangst en/of bindingsangst, aanhoudende stemmingsklachten ervaart, een negatief en/of onzeker zelfbeeld heeft, uzelf wegcijfert en/of aanpast aan anderen, moeite heeft met nee zeggen, en wanneer u relatieproblemen of opvoedingsproblemen ervaart. Schematherapie heeft bewezen zeer effectief te zijn wanneer gecombineerd met online cognitieve gedragstherapie, evenals EMDR online therapie.                                     

 

Terug naar home NL online psycholoog.

Hoe werkt Online Schematherapie?

online schematherapie: doorbreek de stroming, ontdek je eigen berg, de beste versie van jezelf
bottom of page