Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Verlang je naar een partner maar loopt deze steeds weg als jij dichterbij komt? Wordt je keer op keer verliefd op iemand die al een partner heeft? Of verdwijnen al jouw gevoelens en houdt jij afstand als iemand voor jou wil gaan?
Als je steeds belandt in dit soort situaties herken je misschien de dans van verlatingsangst en bindingsangst. Het conflict tussen enerzijds onze behoefte aan intimiteit en anderzijds de behoefte aan vrijheid, zorgt voor een spel van achtervolgen en weglopen, aantrekken en afstoten.
De aantrekkingskracht tussen bindingsangst en verlatingsangst
Mensen met bindingsangst trekken mensen aan die verlatingsangst hebben en andersom. Misschien klinkt dit heel tegenstrijdig. Maar die angsten zijn beide ontstaan op het moment dat je niet kreeg wat je nodig had. Iemand die bindingsangst heeft gekregen, kreeg dat doordat deze persoon bijvoorbeeld als kind nauwelijks werd getroost als hij dat nodig had. Deze vertrouwde situatie wordt onbewust weer opgezocht en wordt gevonden bij iemand met verlatingsangst!
Allebei willen ze een zekere afstand bewaren; ze laten de ander niet dichterbij komen omdat dat veiliger voelt. Ze willen beiden niet gekwetst, verlaten of afgewezen worden. Degene met verlatingsangst wil de afstand zo klein mogelijk houden om zo bevestiging te krijgen, terwijl degene met bindingsangst juist afstand wil houden.
De dynamiek zit in jezelf
Verlatingsangst en bindingsangst zijn erg met elkaar gerelateerd. Het zou goed kunnen dat je je zowel in symptomen van bindingsangst als symptomen van verlatingsangst herkent. Hoe pijnlijk het spelletje van aantrekken en afstoten ook kan zijn, het komt altijd van twee kanten. Bindingsangst en verlatingsangst zijn in de kern hetzelfde. Alleen hoe dit tot uiting komt, heeft te maken met de persoon die tegenover je staat. Zo kan het zijn dat je in de ene relatie verlatingsangst ervaart, maar in een volgende relatie zelf moeite hebt om je te binden. Hoewel het makkelijker is om de schuld bij de ander te leggen, is het veel fijner én interessanter om je eigen angst eerst te onderzoeken. Want wie niet goed kijkt naar z’n eigen aandeel, blijft telkens in dezelfde valkuil trappen.
De wond van verlating
Pas als je in verbinding bent met jezelf, kun je je verbinden met een ander. Zo ben je in staat je eigen traumagevoelens te dragen, te doorvoelen en te verwerken. Dit is soms pijnlijk, want het dwingt je in contact te komen met je vroegere wond. Wanneer je je bewust wordt van hoe jij je gedraagt in relaties, kun je aan de slag met het werken hieraan. Als je een relatie aangaat moet het over die échte verbinding gaan en niet over het bedekken van je angst om je te binden of verlaten te worden. Dit is een proces, maar kan geleerd worden.
Mocht je je herkennen in verlatingsangst en/of bindingsangst en wil je hiermee aan de slag? Neem dan contact op via het contactformulier op de website www.nostraforza.com.
Comments