top of page
  • Claire Timmermans

Ik wil van mijn piekerstoornis af! Stoppen met piekeren

Updated: Jan 29

Als je 's avonds in je bed ligt dan willen je gedachten weleens op hol slaan. Je maakt je druk over een conflict op je werk, een presentatie welke je moet geven, een doktersafspraak waar je tegenop ziet, of een examen dat je gaat afleggen. Piekeren is normaal. Maar als je merkt dat malende gedachten je leven gaan beheersen -je maakt je bijvoorbeeld al zorgen over een presentatie, welke pas over 2 maanden is - dan heb je misschien wel last van een piekerstoornis. Wat is dat eigenlijk en hoe kom je ervan af?


online therapie piekerstoornis: hulp bij stoppen met piekeren, leren ontspannen

Iedereen piekert wel eens, daar is op zich niets mis mee. Als je last hebt van een piekerstoornis  (ook: gegeneraliseerde angststoornis) dan ben je bijna de hele tijd overbezorgd. Meestal gaat dat over hele gewone gebeurtenissen of activiteiten. Het verschil tussen nadenken en piekeren is dat nadenken leidt tot een oplossing, terwijl er bij piekeren sprake is van een

eindeloze reeks gedachten die maar door je hoofd blijven gaan. 'Wat als...?' 'Stel dat...?'

Als je zeer regelmatig piekert en daar ook flink wat tijd aan besteedt, wordt piekeren een probleem voor je. Zoals je waarschijnlijke dan ook inmiddels hebt geleerd, heeft je brein een hele simpele manier om met problemen om te gaan, namelijk: piekeren!


Symptomen piekerstoornis

’s Nachts kan je niet slapen, omdat je eindeloos piekert over allerlei dingen. Je kan moeilijk beslissingen nemen en vermijd lastige situaties. Je blijft in deze piekerstemming hangen en ziet overal gevaar opdoemen. Als dit je bekend voorkomt, is de kans groot dat je aan een piekerstoornis lijdt. Mensen met een piekerstoornis kunnen zich niet ontspannen, omdat er altijd wel iets is waar zij over piekeren.


Een piekerstoornis herken je aan de volgende symptomen:

- Concentratieproblemen

- Eindeloos piekeren

- Verhoogde spierspanning

- Slapeloosheid en slaapproblemen

- Geïrriteerdheid

- Sneller vermoeid zijn

- Gevoel van rusteloosheid


Hoe kom je ervan af?

De grote vraag is natuurlijk hoe je ervan af komt. Omdat een piekerstoornis iets is wat je ontwikkelt, niet wat je hebt, kun je er ook weer vanaf komen. Wat kan je zelf doen?


- Concentreer je op het hier en nu. Ga bijvoorbeeld wandelen en focus je op de verschillende kleuren groen die je ziet, of op de vogelgeluiden die je hoort. Je kunt ook naar een muziekstuk luisteren en letten op een bepaald instrument (vergelijkbaar met mindfulness)


- Las een dagelijks pieker halfuurtje in waarin je je piekergedachten opschrijft en structureert. Waarvoor ben je bang, en hoe groot is de kans dat dat werkelijk zal gebeuren? Kun je misschien zelf iets doen om het te voorkomen? Zo ja, doe dat dan. Zo nee, stel dan voor jezelf vast dat het buiten je invloed valt. Ook dat kan bevrijdend werken.


- Ga de confrontatie met je angst aan: denk je piekergedachte helemaal door. Met piekeren blijf je hangen in een passief ‘wat als…’. Door het rampscenario van begin tot eind voor je geestesoog af te spelen en de daarbij behorende emoties op te roepen, kun je er als het ware actief mee aan de slag gaan. Daardoor zal je je sterker gaan voelen.


– Zorg voor lichamelijke ontspanning. Wanneer je lichaam gespannen is, is je geest dat ook. Bedenk wel dat je moet afkicken van piekeren. Juist als je ontspant, kunnen al die gedachten door je hoofd gaan razen.


Lukt het niet om met deze tips het piekeren te stoppen? Gelukkig zijn hier geen ingrijpende behandelingen voor nodig, alleen wat doorzettingsvermogen en rust. Zo kun je met cognitieve gedragstherapie leren je negatieve gedachten en gevoelens om te buigen naar positieve en realistische gedachten. Ook mindfulness kan erg hulpzaam zijn bij een piekerstoornis. Je leert zo te kijken naar hoe je denkt en voelt, en je probeert meer compassie voor jezelf te voelen.


Mocht je meer informatie willen over de mogelijkheden van online therapie met een online psycholoog, online cognitieve gedragstherapie of mindfulness bij een piekerstoornis? Neem dan nu de stap, bezoek de website www.nostraforza.com en neem contact op via het contactformulier. Ik vertel je graag meer over de behandelmogelijkheden.

21 views
bottom of page