top of page
  • Claire Timmermans

Ben jij een binnenvetter?

Updated: Jan 29

Ben je een binnenvetter of zeggen anderen soms dat je dat bent? Een binnenvetter kenmerkt zich onder andere door het opkroppen van emoties. Ze vinden het lastig om te bespreken wat ze bezig houdt en hebben soms simpelweg niet de woorden om zich te uiten.  


Dat is niet per se negatief: binnenvetters zijn vaak goed in staat zelf analyses te maken en hun problemen op te lossen. Mensen die emoties opkroppen en niet voor hun gevoelens opkomen, kunnen echter op vroege of late leeftijd te maken met zowel lichamelijke als mentale gevolgen. Veel piekeren en daar niet over praten is een gevaarlijke combinatie. Mensen die veel piekeren en geneigd zijn hun zorgen op te potten, hebben een hogere cortisolwaarde in hun bloed. Cortisol is een stresshormoon. Daardoor raakt het immuunsysteem uit balans, wat de kans verhoogt op allerlei ontstekingen. Stress gerelateerde klachten komen vaak voor bij binnenvetters.


online therapie voor de binnenvetter: maak je problemen bespreekbaar

Binnenvetten bespreekbaar maken

Gelukkig hoeft het helemaal niet zo ver te komen. Wat kun je eraan doen?


- Erover praten: Het belangrijkste is om jouw gevoelens bespreekbaar te maken. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan voor een binnenvetter. Toch is dit de sleutel tot succes. Gelukkig kun je praten leren. Niet-praten is namelijk voor een deel aangeleerd. Mogelijk heb je ergens in je leven geleerd dat je

mensen niet kunt vertrouwen. Als je jezelf kwetsbaar opstelt, dan ben je bang dat anderen je zullen laten vallen, afwijzen of uitlachen. Maar die angst is bijna altijd ongegrond. Relaties en vriendschappen zijn er juist bij gebaat dat er wordt gepraat. Mits de communicatie positief verloopt natuurlijk.


Erger je je ergens aan, dan helpt het niet om verwijten te maken of eisen te stellen. Dan zul je inderdaad krijgen waarvoor je vreest: ­afwijzing. Benoem liever het gedrag dat je dwarszit en het gevoel dat het je geeft. Houd het bij jezelf. Zeg bijvoorbeeld: "Ik vind het jammer dat je mijn verjaardag vergeten bent, daar word ik verdrietig van." Dat lucht niet alleen op, maar zal ook de ander raken en tot positieve actie aanzetten. Het is in ieder geval een stuk gezonder dan zitten mokken.


- Relativeren: Door je stressgevoeligheid heb de neiging jezelf de put in te praten. Gebeurt er iets vervelends, dan ga je van het slechtste uit en denk je dat het nooit meer goed komt. Maar je kunt je niet alleen ín, maar ook úit de put praten. Voel je je ergens gestrest over? Vraag jezelf dan eens af: overdrijf ik niet? Wat is het ergste dat kan gebeuren? Natuurlijk hoef je niet elk probleem weg te redeneren. Het gaat erom dat je niet langer van elke mug een olifant maakt en van een onbenulligheid nachtenlang wakker ligt.


Negatieve gedachten relativeren en je hart luchten, kan betekenen dat je geregeld tegen je natuurlijke neigingen moet ingaan. Ben je weer eens aan het piekeren, zeg dan 'stop' tegen jezelf. Zoek afleiding of relativeer je gepieker.


Lukt het je om tegen je natuurlijke neiging tot piekeren en binnenvetten in te gaan, dan levert dat grote voordelen op. Je hart en vaten blijven langer gezond, je zult je vitaler voelen en je relaties met anderen zullen er wel bij varen. Om dat te bereiken, hoef je geen ander mens te worden.


- Professionele hulp: Vind je het moeilijk om binnen jouw vrienden en kennissenkring iemand te vinden om mee te praten? Wees dan niet bang om hulp te zoeken. Een onafhankelijk persoon kan soms nog beter kijk op de zaak geven. Ook hoef je bij professionals niet bang te zijn voor afwijzing of veroordeling.


Als online psycholoog help ik jou graag om jouw persoonlijke valkuilen te herkennen en je te helpen om je gevoelens beter te kunnen uiten. Een burn-out of stress gerelateerde klachten kun je beter voorkomen dan genezen. Online therapie heeft veel voordelen ten opzichte van therapie in de behandelkamer en is bewezen even effectief.


Ben je geïnteresseerd in online therapie en de behandelmogelijkheden? Bezoek de website www.nostraforza.com en ik leg graag uit hoe ik je kan helpen.

19 views

Commenti


bottom of page